Skab din egen japanske have

Har du fået lyst til at skabe din egen japanske have – eller blot et bed – derhjemme, er det bare med at kaste sig ud i det. Det kræver planlægning og overvejelser, men det kan sagtens lade sig gøre.

Der skal selvfølgelig være stenlygter, lanterner, de rigtige havemøbler og et lille bassin for at skabe den rette stemning. Derudover skal du også have fat i nogle japanske planter.

Vælg nogle planter, der er nemme at holde

Hvis du vælger nogle planter, der er nemme at have med at gøre, sparer du dig selv for mange ærgrelser – og penge.

Nogle af de planter du kan vælge, kunne f.eks. være japansk kirsebærtræ – dem kender du sikkert i forvejen – de kan blive kæmpe store, og de får de flotteste lyserøde blomster.

Andre planter kunne være en koreagran, som er et langsomt voksende grantræ, der får små, blå kogler.

Der findes også japanske buske, som du sikkert allerede kender, som f.eks. magnolie.

Du skal også vælge nogle bundplanter og -blomster. Her kan R. keleticum være et forslag. Den er nemlig rimelig hårdfør.

Undersøg pasningen

Selvom du vælger nogle planter, som er nemme at have med at gøre, skal de stadig placeres, så de får de mest gunstige forhold.

De skal også vandes og – på nogle tidspunkter af året – gødes. Hvis ikke du gøder, risikerer du, at dine planter går ud. Gødning er for dine planter, hvad proteinpulver er for en bodybuilder.

Så husk at undersøge, hvordan dine nyanskaffede planter får det bedst i din japanske have.

Sejlivede fisk

En japansk have skal også have vand. Vandet har en beroligende egenskab, når det reflekterer lyset rundt i haven. Så et bassin må der til – hvor du selvfølgelig skal have fisk svømmende harmonisk rundt. Her kan vi klart anbefale, at du anskaffer nogle karper. Japanske koi – som de hedder, hvilket betyder karper på japansk – kan blive lige så gamle som papegøjer.

Haven der aldrig bliver færdig

Så dem vil du kunne nyde i mange år. Ligesom din have med garanti vil blive et sted, som du vil nyde at opholde dig i.

Men ikke nok med at du vil opholde dig meget i haven, du vil helt sikkert blive ved med at finde på nye ting, du vil udvide og forbedre haven med.

Har du nogensinde været i en rigtig japansk have, så ved du, at det er et beroligende og harmonisk sted. Lys, farver og lyd komplementerer hinanden perfekt.

Så når nu bassinet er på plads, så skulle du også unde dig selv de rislende lyde fra et vandfald eller måske bare et lille springvand.

Når først du er kommet i gang med din japanske have, vil den blive et projekt for resten af livet – et dejligt afslappende og hyggeligt projekt.